IMG_1373

állandó kiállítás

2010 és 2012 között zajlott az alsóvár műemléki helyreállítása, amely során elkészült a vár körüli sétány, megújultak a várfalak, a bástyák, a felvonóhidas kapu, a várudvar, valamint a felsővárba vezető fa lépcső is. Az egykori istálló rekonstruált épületben helytörténeti kiállítás nyílt galériás kiállítótérrel, raktárral és wc-vel. A kiállítás egy török idők mindennapjait bemutató filmmel és egy érintőképernyős számítógépen futó, a török várrendszert és ennek mai, tényleges maradványait bemutató honlappal együtt – Magyarországon egyedülálló módon – nem a magyar végvári vitézek, hanem az 1596 és 1686 között itt élő oszmán várkatonaság mindennapjait idézi.

A kiállítás régészeti leletei az egri Dobó István Vármúzeumból érkeztek. A kiállítási épület földszintjén a 16-17 századi leletek (bögre, kályhaszem, főzőedény töredékek és török kávézási és dohányzási szokásokhoz kapcsolható tárgyak (porcelán csészetöredékek és pipák) kaptak helyet. A galérián a korábbi évszázadok leletanyaga (érmek Luxemburgi Zsigmond, Hunyadi Mátyás, I. Miksa magyar király, és Zsigmond lengyel király korából,  nyílhegy és kopjatöredék, puskagolyók, sarkantyú illetve kályhacsempe töredékek, csontlemezek, 22 csontból készült napórák, feszítőzabla stb. ) tekinthetők meg.

A fölszinten három enteriőr mutatja be a török kor mindennapjait egy konyha, egy lakóhelyiség és egy hadi felszerelésekkel berendezett térrész megjelenítésével.